Raw strava – návrat k přírodě

Raw strava

Návrat k přírodě

Co je raw strava

Vítejte ve světě živé stravy, vítejte v Raw Planet! Je velice pravděpodobné, že jste na naše stránky zavítali proto, abyste konečně odhalili, co přesně se skrývá za tajemným, v poslední době čím dál více skloňovaným, i vpravdě kouzelným výrazem raw. Jako slovo ve slovníku raw představuje výraz z anglického jazyka, který v souvislosti s potravou znamená syrový či nevařený. Jako způsob stravování a následně i životního stylu však raw znamená mnohem více…

Raw food, známé také jako živá strava, raw veganství či vitariánství, volně navazuje na veganství, což je způsob stravování založený výhradně na rostlinných surovinách, s vyloučením veškerých živočišných produktů – masa, mléčných výrobků, vajec a dalších.

Kromě šetrného přístupu ke zvířatům a přírodě má veganství prokazatelný přínos i pro naše zdraví. Raw food však ke způsobu přípravy stravy přistupuje rozdílně.

Raw organic fresh food jídlo

Proč 42°C

Rozdílně především s ohledem na využitelnost všech životodárných živin, enzymů, vitaminů, antioxidantů a minerálů. I věda dnes již ví, že tepelná úprava potravin poškozuje všechny živiny v nich obsažené. Strava se tak po uvaření stáva pro tělo hůře stravitelnou a vstřebatelnou. Při teplotě 42°C začíná v potravinách docházet k rozpadu enzymů, které ztrácejí svoji schopnost napomáhat trávení. Při teplotě kolem 57°C se pak rozpadají vitaminy a antioxidanty. Na minerály nemá vysoká teplota žádný vliv, ale při vaření bývají vyplavovány vodou. Zpracované potraviny, které dnes zaplavují regály supermarketů, nelze považovat za potravu vhodnou pro člověka. Jednak byly ve výrobě připraveny o téměř všechny výživové hodnoty a navíc mnohdy obsahují i látky, které jsou pro naše tělo zcela cizí a vysloveně škodlivé.

Výhody živé stravy

  • živá strava je čistě přírodní a čerstvá rostlinná strava, skládající se z čerstvého či sušeného ovoce a zeleniny, ořechů, semen, mořských řas, vybraných luštěnin (fazole, hrách, cizrna) a z dalších nezpracovaných organických surovin
  • je to strava bez věkerých škodlivých látek – konzervantů, stabilizátorů, éček, barviv, umělých dochucovadel, lepku, přidaného cukru, živočišných produktů a všech dalších složek dnešní potravy, které negativně ovlivňují náš organismus
  • živá strava je plná životně důležitých enzymů, vitamínů, minerálů, proteinů, miktoživin a vlákniny
  • většina jídel živé stravy je velmi jednoduchá na přípravu, přesto chuťově zůstává velmi bohatá a vyvážená
  • cítíte více energie, po jídle nejste unavení, máte kvalitnější a kratší spánek, protože tělu stačí kratší čas na regeneraci a ráno se necítíte unavení
  • regenerace svalů po sportovní aktivitě nebo namáhavé práci je mnohem rychlejší, získáte bystřejší vnímání a lepší soustředění
  • výrazně se zlepší fungování imunitního systému a tělo má více energie na obranu před nemocemi
  • čím více živé stravy do svého jídelníčku zařazujete, tím větší je zlepšení zdravotního stavu – vymizení alergií, vyčištění pleťi, posílení vlasů a nehtů, mizení nadváhy a celulitidy
  • díky velkému množství antioxidantů obsažených v živé stravě je výrazně zpomalen proces stárnutí
  • přirozeně alkalizující živá strava přispívá k odkyselení organismu a vytvoření acidobazické rovnováhy v těle
  • živá strava je obzvlášť přínosná při obezitě, srdečních onemocněních, cukrovce a rakovině a výrazně zmenšuje riziko vzniku těchto nemocí
[vaseit-prvni]
Životodárná energie

Životodárná energie

Energie živých potravin

Živé, syrové potraviny oplývají vysokou životní silou či energií. Životní síla, také známá v Indii jako prána nebo v Číně jako chi, je nejjednodušší a základní výživnou látkou, kterou naše tělo potřebuje k životu. Tato energie nás ovlivňuje víc, nežli si většina z nás uvědomuje. Vychází z jednotlivých energetických center v našem těle, zvaných čakry, které ovlivňují stav našich orgánů. Ideálním stavem je, když všechna tato centra pracují v harmonii a rovnoměrně tělu dodávají energii. Mezi substance, které zvyšují naši životní sílu patří kyslík, sluneční záření a živé potraviny.

KirliánovA fotografie

Životní sílu všeho živého, včetně potravy, lze zachytit díky technologii zvané Kirlianova fotografie. Fotografii energetického vyzařování jako první provedl Nikola Tesla v roce 1891. „Znovuobjevení“ fotografie energetického vyzařování (aury) pak provedl souhrou několika náhod v roce 1939 ruský inženýr Semjon Kirlian, při své práci v nemocnici. Spolu se svou ženou zjistili, že velikost vyzařování se mění podle toho, v jaké „kondici“ je fotografovaný objekt. Např.čerstvě utržený list stromu měl vyzařování jasné a zářivé oproti listu uvadlému, kde nebylo vyzařování téměř žádné.

Rajče v raw kvalitě - Kiriliánová fotografie

Rajče uvařené - Kiriliánová fotografie

Po mnoha experimentech došli manželé Kirlianovi k závěru, že energetické vyzařování není závislé na elektrocharakteristikách fotografovaného objektu, ale zcela jiných vlastnostech, které souvisejí s tzv. životní energií. Energetické vyzařování je souborem mnoha polí a emanací z nichž pouze některé v současné době dokážeme změřit (elektro-magnetické pole, elektrické pole, optické projevy atd.). Ostatní pole jsou pak jakési vyšší součásti polí, které neumíme měřit přímou metodou. Tyto vyšší součásti jsou velice jemnými vibracemi, kterými disponuje každá hmota na úrovni mezimolekulárních sil (Hideki Yukawa, Nobelova cena za fyziku – matematické prokázání těchto částic). Tyto částice nesou specifickou informaci o hmotě – jakési DNA hmoty. Díky této informaci, kterou nesou, vytvářejí energetický prostorový model předmětu. To znamená, že můžeme vyfotografovat auru celého listu stromu, i když z něho byla část odstřižena.

Z obrázků můžete vidět, že čerstvé, syrové potraviny jsou obklopeny polem o velké životní síle, zatímco po uvaření toto pole slábne, ztrácí se. Rovněž ovoce, zelenina a plodiny pěstované organickým (bio) způsobem jsou obklopeny několikanásobně vyšším energetickým polem než potraviny pěstované komerčními způsoby.

 

Nejčastější dotazy

Nejčastější dotazy

Nejčastější dotazy

Jakým způsobem se dají jídla v rámci raw stravy připravovat, dochucovat a upravovat?
Nejsnadnějším způsobem raw food kuchyni pochopíte, když si uvědomíte, že to vlastně není žádná specialita. Stejně jako ostatní kuchyně – česká, thajská, italská, čínská, mexická, japonská, indická a další, i raw kuchyně má svoje specifické postupy, které je však velmi jednoduché si osvojit. Krásou raw kuchyně je možnost použití všech myslitelných rostlinných surovin, a to v nepřeberném množství kombinací, chutí, vůní a provedení. Hlavními postupy které se v raw kuchyni používají jsou mixování, míchání, máčení, sušení, chlazení a klíčení. Kromě dezertů je možné tvořit ranní barevné saláty, bohaté a syté obědy, smyslné a chutné večeře. Dále pak různé snacky, svačiny, přesnídávky, polévky, omáčky, krémy, dipy, pomazánky, pesta, chleby, krekry, sušenky. Cokoliv je možné. Množství receptů, kterými se můžete nechat inspirovat (na internetu či knižně) je dnes již opravdu velké. Stačí jen po některém sáhnout a začít…

Jakým způsobem vařená strava zatěžuje lidské tělo ?
Vaření živé stravy likviduje především její enzymy, které výrazným způsobem pomáhají při trávicím procesu. Bez těchto enzymů musí lidské tělo vyrábět enzymy vlastní, které nejsou zdaleka tak efektivní, ale především je to energeticky velmi náročné. Díky této vysoké zátěži se po vařeném jídle cítíte unaveně a těžce. Jídlo se navíc díky nedokonalému strávení stává živnou půdou pro parazity a bakterie, které způsobují řadu zdravotních komplikací a nemocí. Zároveň je vědecky dokázáno, že lidské tělo má pouze omezenou zásobu trávicích enzymů, které může vyrobit. Proto ve chvíli, kdy dojde k jejich vyčerpání, dojde také k omezení funkčnosti orgánů v těle a tento stav výrazným způsobem přispěje ke stárnutí. Dalším negativním faktorem je postupné překyselování celého organismu, které konzumace vařené stravy způsobuje. Živá strava má na tělo naopak velice prospěšný – alkalizující účinek. I v lékařských kruzích je dnes již dobře známo, že překyselení organismu vede ke zhoršování zdravotního stavu člověka a často je spojeno s výskytem vážných nemocí. Vaření živé stravy dále ničí většinu jejích vitamínů a přetváří její lehce stravitelné organické minerály na minerály anorganické. Jejich vstřebávání v těle je pak velice složité, často vede ke hromadění a může v těle způsobovat nebezpečné kalciové úsady. Tyto důvody vysvětlují, proč se většina lidí na živé stravě cítí mnohem energičtěji a má velice dobrou imunitu.

Jaký je rozdíl mezi veganským stravováním a raw živou stravou?
Vaření. Vaření ničí životní sílu živých potravin. Konzumace vařené stravy je konzumací mrtvé stravy. Po vařené stravě se cítíte unaveně a těžce, zatímco po živé stravě energicky a lehce. Takto jednoduché to opravdu je. Když utrhnete nezralý plod ovoce, ještě několik týdnů může dozrávat. Vařené ovoce se zkazí během pár dnů. Živá strava vám energii dodá, vařená vám ji odebere. Živé semínko vyroste, uvařené nikoliv.

Jaké potraviny raw stravování zahrnuje ?
Ovoce, zelenina, semena, ořechy, klíčky, super potraviny (Goji, Maca, Kakao, atd.). Můžete je jíst v přirozeném stavu nebo mixovat a dále upravovat pro lepší stravitelnost. Pokud jste zvyklí na bohatou a pestrou kuchyni, existuje mnoho raw food kuchařek, které vám detailně vysvětlí, jak připravovat vynikající raw food pokrmy. Mimoto již existují čistě raw-food restaurace, které se o přípravu jídla postarají za vás a nabídnou vám to nejlepší, co lze v raw food kuchyni najít.

Jakým způsobem u raw stravy zajistit dostatek bílkovin ?
Nedostatku bílkovin při raw food stravování se není třeba obávat. Na základě cca 700 studií je jídelníček obsahující pouze 7 % bílkovin pro většinu lidí více než dostatečný (např. Čínská Studie od Dr. Campbella). Živá strava zahrnuje mnohem více využitelných a kvalitnějších bílkovin než strava vařená, proto jich budete ve skutečnosti potřebovat méně. Mnoho studií rovněž prokázalo, že pro lidské tělo je mnohem zdravější konzumace bílkovin rostlinných než bílkovin živočišných (mléko, maso). Nejlepším zdrojem rostlinných bílkovin je listová zelenina, ořechy, semena a klíčky.

Jakým způsobem u raw stravy zajistit dostatek vápníku a železa ?
V dnešní civilizaci jsme vyrůstali s přesvědčením, že maso a mléko jsou nejlepším zdrojem vápníku a železa. Pravdou je však naprostý opak. Rozsáhlé studie prokázaly, že mléčné výrobky nejen že vápník tělu nedodávají, ale díky překyselení organismu, které vzniká jejich konzumací je lidské tělo nuceno pro stabilizaci tohoto překyselení brát vápník z vlastních zásob (kostí), v důsledku čehož může vznikat např. osteoporóza neboli odvápňování a řídnutí kostí. Příroda nás však nenechala na holičkách ani s rostlinnými zdroji vápníku či železa. Sezamová semena obsahují 6x a mák dokonce 10x více vápníku než mléko. Podobně je tomu i se zdroji železa.

Jak je to s množstvím tuků obsažených v ořeších, avokádech, atd. ?
Je velký rozdíl mezi tuky tepelně upravenými a tuky panenskými (včetně tuků obsažených v ořeších). Všechny studie, které byly vytvořeny pro zjištění souvislosti mezi příjmem tuků a nemocemi jako rakovina, srdeční infarkt, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, obezita, apod. byly prováděny pouze na základě tepelně upravených tuků. Panenské, za studena lisované rostlinné tuky mají však účinky zcela opačné. Rostlinné tuky v avokádech, olivách, kokosech, ořeších a semenech jsou nezbytnou součástí zdravého stravování. Tyto tuky obsahují antioxidanty, udržují zdravý stav kloubů, nervů a kostí. Tyto panenské rostlinné tuky nezpůsobují tělu přírůstek váhy, protože obsahují enzym Lipázu. Tento enzym je zapotřebí ke správnému trávení tuků. Tepelná úprava tuků pak Lipázu likviduje i spolu s dalšími duležitými enzymy a minerály. Protože se panenské rostlinné tuky dokonale tráví, nezanáší krev ani kardiovaskulární soustavu.

Jak zjistím, že mé tělo na raw stravě dostává potřebnou výživu ?
Snadno. Poté co u raw food vydržíte několik týdnů si všimnete, že se cítíte lépe. To je nejlepší znamení, které můžete obdržet, že vaše tělo dostává veškerou potřebnou výživu. Pokud navíc jakýmkoliv způsobem pravidelně cvičíte (což je druhá nejlepší věc, kterou můžete pro své tělo udělat), zjistíte, že vaše síla a výdrž rostou rychleji a rychleji probíhá i regenerace vašeho těla po cvičení.

Jaká výbava je potřeba pro přípravu raw stravy ?
Nijak speciální. Začít můžete i s mixérem a pár noži. Jak si budete postupně připravovat složitější jídla, kuchyňský procesor či robot vám práci velice usnadní. Na sekání ořechů a semen dobře poslouží mlýnek na kávu. Dále jsou to již pomocníci, kteří vám pobyt v kuchyni zpříjemní, nejsou však nutností. Jedná se o spiralizér, pomocí kterého vyrobíte například nudle z cukety. Následuje sušička, se kterou vytvoříte vlastní raw chléb, sušenky, banánovou palačinku a další raw dobroty.

Jak nejlépe s raw stravou začít ?
Pomalu a trpělivě. Už skutečnost, že o tomto přechodu uvažujete je velkým krokem vpřed. Nechtějte však změnit své stravovací zvyky přes noc. Byla by to velice složitá cesta a pravděpodobně by vás od raw food odradila. Začněte přidáním více čerstvé zeleniny a ovoce do vašeho jídelníčku. Vše ostatní již půjde samo…

 

Raw houbové placky

Raw kedlubnová pomazánka

Raw třešňový dort